pexels-andrea-piacquadio-3824771.jpg

Veelgestelde vragen

 

Waarom een Individuele Zangsessie?

Samen zingen – in de vorm van een Individuele Zangsessie – is bewezen effectief voor mensen met dementie. Het activeert slapende en verwaarloosde netwerken in hun hersenen, zoals het muzikale en emotionele geheugen. Samen zingen geeft hen vrijwel altijd positieve energie. Emoties kunnen een uitweg vinden en dat werkt ontspannend en verzachtend. Zingen masseert als het ware de mens met geheugenproblemen weer wakker en haalt hem of haar weer in het hier en nu. Wederzijds ervaar je helderheid en verbinding. Mensen voelen zich weer meer bezield, weer ‘meer mens’.

Samen zingen helpt om je eigenheid, je identiteit, weer te ervaren en doet je zelfvertrouwen groeien. Zeker wanneer mensen zongen in een koor of deelnamen aan een muziekvereniging ervaren zij veel geluk door weer samen dierbare muziek te zingen. Het sterkt hun zelfvertrouwen enorm: ‘Ik kan dit nog heel goed!’ 

Samen zingen biedt mensen met dementie zelfs kansen op ontwikkeling. Wetenschappelijk is aangetoond dat samen zingen op sociaal-emotioneel, fysiek, cognitief en muzikaal niveau ontwikkeling laat zien. Mensen functioneren beter en onderzoek daarnaar is nog in volle gang en zeer hoopgevend. Uit alles blijkt dat Individuele Zangsessies de kwaliteit van leven en het algemene gevoel van welzijn en geluk van de mensen met dementie en hun naasten duidelijk en sterk verhogen.

Wat is een Individuele Zangsessie?

Een Individuele Zangsessie is een (half)uur op en top quality time, een warm bad voor uw dierbare met dementie en voor uzelf als mantelzorger en voor de eventuele thuiszorgmedewerker.

Een Zorg-Zanger/es zingt bij uw dierbare thuis een aantal zorgvuldig uitgezochte favoriete liedjes. Dat kunnen populaire liedjes zijn, maar even zo goed klassieke liederen, popsongs of wereldmuziek. De muziek sluit 100% aan bij de voorkeuren van je dierbare met dementie. Als naaste kunt u – in overleg – meezingen of even ruimte voor uzelf nemen.

Wat zijn resultaten in de praktijk?

Hieronder noem ik er een resultaten uit de praktijk.

  • Het deed enorm verdriet aan een mantelzorger te zien dat zijn dierbare steeds verder afgleed. De Individuele Zangsessies zorgden ervoor dat de ogen weer even gingen stralen, er was plezier en er was weer even verbinding mogelijk door deze gezamenlijke activiteit.

  • Vader was heel onrustig en wilde vaak moeilijk gaan slapen. Door muzikale tips voor de mantelzorger, werd het naar bed gaan veel makkelijker.

  • Het was allang niet meer mogelijk te praten met haar moeder, maar na enkele Individuele Zangsessies werd de dochter verrast door een hele volzin.

Wat zijn de stappen voor ik een Individuele Zangsessie kan inplannen voor mijn dierbare?

Er zijn vaak twee gesprekken voordat een Individuele Zangsessie ingepland wordt:

  1. Een telefonisch adviesgesprek (kosteloos) 

  2. Een telefonisch intakegesprek (50% van het tarief)


Het adviesgesprek is altijd telefonisch en kosteloos. Het doel van het gesprek is dat u allerlei vragen kunt stellen zodat u kunt bepalen of Individuele Zangsessies waardevol zullen zijn voor uw dierbare.

Als u na het adviesgesprek overtuigd bent, gaan we een intake-sessie inplannen. De intake is telefonisch en duurt meestal een half uur. Samen met de mantelzorger of verantwoordelijke vul ik het intake-formulier in. Daarin staan vele details die van toepassing zijn op de Individuele Zangsessies. Zo kan ik me zo goed mogelijk voorbereiden voor en maatwerk leveren voor uw dierbare. 


Na het invullen van het intake-formulier gaan we de eerste Individuele Zangsessie inplannen!

Wat zijn de tarieven?

De kosten op een rijtje:

  • Telefonisch adviesgesprek is kosteloos

  • Telefonisch Intakegesprek is 50% van het tarief van het een Zangsessie

  • Individuele Zangsessie

  • Individuele Zangsessie kost Euro 66,40 per sessie. De sessie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten (en maximaal een uur)

Er is een goede kans voor vergoeding vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Wij overleggen dit graag met u en ondersteunen u met de aanvraag.


De Individuele Zangsessies zijn natuurlijk ook privé te boeken wanneer er geen PGB vergoeding mogelijk is.

NB Voor mensen die in een verpleeghuis wonen is geen PGB vergoeding mogelijk. PGB geldt namelijk alleen voor mensen die nog thuiswonen. ​

Welke maatregelen zijn er wegens COVID-19?

Vanwege COVID-19 zal de Zorg-Zangeres zo'n 3 meter afstand aanhouden. Veel bestaande afspraken hebben in 2020 gewoon plaatsgevonden omdat de Zangsessies zo belangrijk waren in het welzijn. Er kan dus nog steeds heel prettig samen gezongen worden!

Is het effect van zingen voor mensen met geheugenproblemen wetenschappelijk onderzocht?

Samen zingen – in de vorm van een Individuele Zangsessie – is bewezen effectief voor mensen met dementie. Het activeert slapende en verwaarloosde netwerken in hun hersenen, zoals bijvoorbeeld het muzikale en emotionele geheugen. Samen zingen geeft hen vrijwel altijd positieve energie. Emoties kunnen een uitweg vinden en dat werkt ontspannend en verzachtend. Zingen masseert als het ware de mens met geheugenproblemen weer wakker en haalt hem of haar weer in het hier en nu. Wederzijds ervaar je helderheid en verbinding. Mensen voelen zich weer meer bezield, weer ‘meer mens’. 

Samen zingen helpt om je eigenheid, je identiteit weer te ervaren en doet je zelfvertrouwen groeien. Zeker wanneer mensen zongen in een koor of deelnamen aan een muziekvereniging, ervaren zij veel geluk door weer samen dierbare muziek te zingen. Het sterkt hun zelfvertrouwen enorm: ‘Ik kan dit nog heel goed!’ 


Meer informatie over mijn opleiding: www.zingenindezorg.nl

Geven de Individuele Zangsessies ook steun aan de mantelzorger/anderen?

De Individuele Zangsessies zijn in eerste instantie gericht op de persoon met dementie, maar hebben ook effect op anderen in de nabije omgeving van de mensen met dementie. Op naasten, mantelzorgers, zorgmedewerkers. Ik inspireer en informeer hen ook. Ik deel mijn kennis, zodat ook zij samen zingen in kunnen zetten tijdens dagelijkse activiteiten en zorgmomenten. Zo kan iedereen profiteren van de positieve werking van Individuele Zangsessies.

In welke regio ben je actief?

Persoonlijk werk ik in Zuid-Limburg. Soms maak ik een uitzondering en reis ik buiten mijn vaste regio. Gelukkig zijn er Zorg-Zangers opgeleid in heel Nederland, dus vraag gerust, ik verwijs graag door.